Digitaal Oefenen

Niet iedereen is in staat zelfstandig met de piano te oefenen, laat staan van blad te oefenen. Bij Scherzando maken we daarom al jaren van de muziek die we zingen digitale bestanden. Met behulp van de hieronder besproken software kan je dan relatief eenvoudig thuis je partij oefenen.
Hierdoor gaat het zingen op maandagavond véél sneller, want er hoeft minder op de noten gestudeerd te worden.

We hebben inmiddels een indrukwekkende lijst met muziek, die alleen voor leden beschikbaar is, achter de leden login. Verspreiding van digitale bestanden is een inbreuk op de auteursrechten.

TIP voor het gebruik van de digitale database: sla de bestanden niet apart op, op je harde schijf, maar dubbelklik direct vanaf het internet. Op deze manier heb je altijd de laatste versie (we passen de bestanden namelijk aan als we ontdekken dat er fouten inzitten)

De programma's die je kunt gebruiken voor het digitaal oefenen.

Noteworthy Composer Viewer
Met de gratis Viewer versie van Noteworthy Composer kun je uitvoeringsbestanden (.nwc) afspelen die met Noteworthy Composer zijn gemaakt. Zie het scherm hier rechts voor een schermafbeelding.

Tijdens het afspelen hoor je de melodie en zie je op de Viewer de noten samen met de tekst voorbijkomen. Je kunt gewoon met de lopende verkleuring meezingen. Verder is het mogelijk om koorstemmen aan en uit te zetten, de afspeelsnelheid aan te passen, ergens midden in het stuk te beginnen en dergelijke.

Om als gewoon koorlid je partijen te oefenen is dit een prima keuze. Meestal heb je met een paar maal doorzingen de harmonie wel aardig te pakken, de lastige stukken geïdentificeerd, waarna je die kunt gaan oefenen.

Een korte handleiding voor oefenen met de NWC Viewer vind je door hier te klikken.

Noteworthy Composer.
Voor gevorderde gebruikers die zelf muziek bestanden willen kunnen samenstellen is de volledige versie van Noteworthy Composer aan te bevelen. Deze kost $49 (ongeveer €43) en is aan te schaffen via het internet op NoteWorthy Composer website.

Ook biedt de Composer voor het studeren nog iets meer comfort dan de Viewer, door de extra functies. De gebruikersinterface is uitgebreider en je kunt er in lokale .nwc files kleine aanpassingen mee maken en deze bewaren. Er is een beperkt aantal leen-licenties beschikbaar via Paul Sloven.

Paul Sloven heeft een handleiding voor het gebruik van de Noteworthy Composer gemaakt. Die vind je door hier te klikken.

Het invoeren is best veel werk. Paul Sloven doet dit al jaren voor ons, waarvoor veel dank! Het stelt ons in staat om snel te studeren. Als je Paul wilt helpen met het invoeren meldt je dan even aan ....

Websites om mee te oefenen
Voor een groot aantal muziekstukken zijn er ook online oefenmogelijkheden te vinden.
Zo kun je bijvoorbeeld de Carmina Burana hier oefenen (www.cyberbass.com).

Sweet midiplayer,
De sweet midi player is een eenvoudig programma waarmee je midi bestanden kunt afspelen en de sterkte van elke stem apart kunt regelen.
Hierdoor is het zowel voor het oefenen van je eigen partij als het oefenen van de harmonie uitermate geschikt.
Hiernaast zie je een afbeelding van het belangrijkste deel van het scherm van de sweet midi speler. De gele vlakken zijn schuiven waarmee je een partij harder en zachter kunt zetten.
Het programma is gratis, maar je wordt tijdens het starten en stoppen wel met allerlei schermen lastig gevallen, die je moet/kan wegklikken. Dit is te voorkomen door het programma op de aangegeven weg te kopen.

GarageBand midi player (voor Mac)
Ben je een Apple gebruiker dan kun je ook de GarageBand midi player eens proberen.

Choirpractice midiplayer
ChoirPractice is een programma dat hetzelfde kan als de sweet midiplayer, maar dan een beetje meer en vooral anders.
Naast de bekende schuiven om de andere partijen harder en zachter te zetten, de maat en het tempo, kan je ook de tekst zien en die verkleurt mee met waar de gekozen partij is.
Kijk zelf maar wat je het prettigst vindt. In elk geval ben je alle 'lastige" schermen van de sweet midiplayer kwijt.